Založ si blog

Ak chceš zarobiť, zbaľ si kufor

rachyLen tak som dnes blúdil po internete a ako absolvent posledného ročníka strednej školy som sa rozhodol nahliadnuť do priemerných miezd v Európe. Ekonomika je u nás zdecimovaná a smerom hore sa začneme poberať až vtedy, keď prestaneme rozpredávať všetko, čo je ešte slovenské.

Poďme ale k spomínaným priemerným mzdám. Slovensko sa bez prekvapenia nachádza na konci tabuľky spoločne s Maďarskom, Poľskom, Litvou, Estónskom, Lotyšskom a Českom. Dokonca naši českí susedia zarábajú v priemere o 90 eur viac ako my, pričom minimálna mzda za rok 2012 bola v Česku o 15 nižšia ako u nás.

Priemerný Slovák zarobí za mesiac okolo 750 eur. Poďme sa ale sami seba spýtať, kde a s akým vzdelaním sa môžeme k týmto peniazom dostať. Bez vysokej školy a mimo veľkomesta sa nemáme šancu k takýmto peniazom dopracovať. A ak by ste si mysleli, že podnikatelia vám dajú viac, tak oni sú práve tí, ktorí vám nedajú viac než minimálnu mzdu. Na doplnkové formy mzdy ako sú osobné ohodnotenie, prémie či odmeny nárok nemáme a veľa z nás môže o nich len snívať.

Priemerné mzdy skrachovaných štátov ako Grécko (1391 eur), Španielsko (1848 eur), Portugalsko (1288 eur) sú o niekoľko stoviek väčšie ako u nás, pritom aj my sme museli týmto štátom podať v rámci Európskej únie pomocnú ruku. Zo štátnej pokladnice odišli peniaze, ktoré v nej teraz chýbajú a jediný, kto sa bude musieť postarať o to, aby sa štátna pokladnica znovu naplnila, sme my občania.

Jedna z najvyspelejších krajín v Európe Nemecko má priemernú mzdu 2799 eur, čo je trikrát viac než u nás. Pritom ceny potravín či ropy sa pohybujú zhruba na rovnakej úrovni alebo sú ešte lacnejšie. Sám som sa v lete o tom presvedčil na vlastné oči, keď napríklad niektoré druhy alkoholu boli o pár eur lacnejšie ako u nás.

Ďalej by som sa rád vyjadril k dôchodkom. Sú ľudia, ktorí na Slovensku poberajú dôchodok na úrovni zhruba 300 eur. Predstavte si, že musíte platiť energie, lieky, palivo na kúrenie, a samozrejme musíme aj jesť. Dá sa z toho vyžiť? Tradíciou v Nemecku, ktoré má rovnaké ceny potravín, je, že dôchodcovia sa chodia približne dvakrát do týždňa najesť do reštaurácie. Položte si otázku, koľkokrát do mesiaca idete vy na obed alebo večeru do podniku spoločného stravovania?

Ťažko môžem hovoriť o situácii v parlamente a o rozkrádaní peňazí, ale keď samí politici povedia o Róbertovi Ficovi, že tunelár nemôže sedieť na premiérskej stoličke, tak to tam zrejme úplne čisté nebude. Je jasné, že korupcia a úplatky existujú takmer v každom štáte vo svete, ale je rozdiel odhryznúť si z koláča a zožrať ho celý!

Štát podkopáva podnikateľom nohy

19.09.2013

Veľa mladých ľudí odchádza za prácou do zahraničia. Nie sú totiž ochotní pracovať za minimálnu mzdu, ktorá aktuálne činí 337,70 eur. A prečo títo ľudia nepodnikajú? Štát im totiž každým rokom podkopáva nohy a demotivuje ich. Pýtate sa prečo? Slovensko patrí v Európe medzi štáty s najnižšou minimálnou mzdou. Každým rokom sa síce zvyšuje zhruba o 10 eur, [...]

Slovenský parlament alebo cirkus Humberto?

18.09.2013

Konanie slovenských politikov mi príde ako jeden veľký cirkus. Ľudia, ktorí majú reprezentovať našu krajinu sa k sebe správajú ako malé deti. Celé sa to začalo po tom, ako Róbert Fico odsúhlasil 100%-né prevzatie kontroly nad SPP. Plynárne pritom vykázali za rok 2012 stratu 76 miliónov. Okamžite sa začalo hovoriť o tom, že Fica si kúpili oligarchovia. Slovenský [...]

Čo je to sebarealizácia?

17.09.2013

Čo vás napadne, ak niekto vysloví slovko sebarealizácia? Dá sa to veľmi jednoducho preložiť, realizovať sám seba v niečom, čo ma baví. Ak ste si to mysleli, tak ste si mysleli správne, poďme si však povedať niečo bližšie. Americký psychológ Abraham Harold Maslow v roku 1943 definoval hierarchiu ľudských potrieb. Načrtol pyramídu, v ktorej úplne dole sa nachádzajú [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 27187x
Priemerná čítanosť článkov: 5437x

Autor blogu

Kategórie

Archív